2011-2013 között zajlott az Aktív Műhely modellprogramja, melyben a Búzavirág Alapítvány is részt vett. Az Aktív Műhely a hátrányos helyzetű régióban uniós projekt célja az volt, hogy bebizonyítsa, minőségi és piacképes termékek és szolgáltatások előállításával a fogyatékos emberek is a társadalom hasznos tagjává válhatnak.

A program során a fazekas műhelyünk új korongokat és új kemencét kapott és megkezdtük a magas tűzön égetett kőedények gyártását. A pályázati időszakban épült meg az ifjúsági szállásunk is, amely azóta kézműves táboroknak ad otthont. Ezeknek a táboroknak az a különlegessége, hogy a résztvevő gyermekek fogyatékos emberek vezetésével tanulhatják meg a fazekasság, a szövés és a kosárfonás mesterségét.
A modellprogram, amelybe a harminchárom leghátrányosabb helyzetű kistérségből a vámosújfalusi Búzavirág Alapítványt is beválasztották, európai uniós pályázat keretében valósulhatott meg.

Pordán Ákos a KézenFogva Alapítvány ügyvezetője elmondta: „A program hosszú távon azt szeretné elérni,hogy a kiválasztott szervezetek ne függjenek annyira az állami segítségtől. Ennek első feltétele, hogy képesek legyenek részben fenntartani saját magukat. A gyártott termékek értékesítéséből származó bevételekből legyen egy biztos anyagi alapjuk. A termékeknek ezért igazodniuk kell a piaci igényekhez, valóban eladható, minőségi termékeket kell készíteni. A cél, hogy a vásárlók ezeket ne sajnálatból vegyék meg, hanem azért mert minőségi, és mert valóban fel tudják használni mindennapi életükben.”

Az összességében 165 millió forintos program irányítója a KézenFogva Alapítvány volt, résztvevő szervezetek: Búzavirág Alapítvány (Vámosújfalu), Esőemberekért Egyesület (Tata), „Jót s Jól” Egyesület (Géberjén), Szimbiózis Alapítvány (Miskolc).
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.