A Búzavirág Alapítvány “A látássérült személyek rehabilitációjának Észak-Magyarországon kialakított módszereinek átadása külföldi partnereknek” című projektje az Európai Unió ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Programja keretében 99.883 Euro támogatásban részesült.
A projektben együttműködő partnerek: Angel Dog Egyesület (Szatmár – Románia) és “Dyvosvit” Látássérültek Egyesülete (Ungvár – Ukrajna).
A projekt során a Búzavirág Alapítvány átadta azokat a – nálunk már jól bevált – módszereket a romániai és ukrán partnereknek, amelyek segítik a látássérültek rehabilitációját, melynek célja, hogy a látássérültek jobban be tudjanak illeszkedni a társadalomba, képesek legyenek aktívabb és sikeresebb életet élni.
A projekt 4 fő eleme:
1. Az ukrán és a román partnerek képzése olyan technikákra, amikkel segíteni tudják a látássérültek rehabilitációját és olyan módszerek, amiket a pályázó már alkalmazott pozitív visszajelzéssel.
2. Táborokban a látássérültek képzése különböző témákban, melyek által fejleszthetik az önbizalmukat és önértékelésüket, csökkenthetik a szorongásukat, megtanulhatják a hétköznapi tevékenységek elvégzését látás nélkül, dolgozhatnak hasznos eszközökkel, fejleszthetik a mozgás- és tájékozódóképességüket bent és kint egyaránt, így képesek lesznek aktívabb, függetlenebb életet élni.
3. Vakvezető kutyák képzése és átadása vakoknak a partnerek térségében, így biztosítva számukra jobb mozgási lehetőséget.
4. A szélesebb társadalom figyelmének felhívása a látássérültek helyzetére, segítésük módszereire utcafórumok, tájékoztató kiadványok és egy interaktív honlap segítségével.
A projekt 2012. április 15-én kezdődött és 17 hónapig tartott, ezalatt 4 tanfolyamot és 4 tábort szerveztünk, illetve 6 vakvezető kutyát adtunk át látássérült személyeknek.
A program mind látássérültek, mind látássérültekkel foglalkozó határon túli szakemberek számára nyitott és a projekt erejéig ingyenes volt.